Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Sóly Község Önkormányzatának Hivatalos Weboldala | Sóly.hu Facebook oldala / mindennap.soly | Rólunk írták Rólunk írták

Sóly Község

Testvér-települési programok és együttműködések

Tájékoztatás az új adórendelettel kapcsolatban

Közszolgálati hír

2024.01.01. napjától lesz hatályos a rendelet!

Tájékoztatás az új adórendelettel kapcsolatban

Tisztelt Lakosság!

 

Az önkormányzatnak minden év november 30. napigáig van lehetősége az adórendeleten változtatni. Mivel az Országgyűlés 2023. július 4. napján fogadta el a Htv. módosításáról szóló 2023. évi LVIII. törvényt (továbbiakban: Tv.), mely alapján 2023. szeptember 1. napjától a termőföld, a termőföld tulajdonjoga, a termőföldre ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog nem lehet a települési adó tárgya. A Tv. 2. §-a értelmében az önkormányzatnak 2023. szeptember 2-ig meg kell tenni a szükséges intézkedéseket, ha a Tv. hatálybalépésekor a települési adóról szóló rendelet nem felel meg a Htv. 1/A. § (1) bekezdésének. A fentiek értelmében az önkormányzat települési adóról szóló 14/2019. (XI.29.) önkormányzati rendeletének hatályon kívül helyezése vált szükségessé. A befizetett települési adók visszafizetése megtörtént.

Az elmúlt időszakban nem került sor Sólyban adóemelésre, viszont a megnövekedett energia és más árak miatt az Önkormányzat, ahhoz, hogy a falu fejlődni tudjon kénytelen adót emelni. A Szőlőhegyen megszűnt adó miatt, valamint több törvényi változtatás miatt is, egy új adórendeletet dolgozott ki a Hajmáskéri Közös Önkormányzati Hivatal adóhivatala.

2024.01.01. napjától lesz hatályos a rendelet!

Az új rendeletben az alábbi változások lesznek:

  1. Az új rendeletben a kommunális adó törlésre kerül mindenki részére.  Helyette - az eddig is létező – építményadót kell fizetni az alábbiak szerint: Az építményadó a lakáscélú építmények esetében 100,- Ft/m2, a nem lakáscélú (garázs, tároló, gazdasági épület) esetében 20 Ft/m2 lesz. Kül- és belterületre egyarán vonatkozik a Szőlőhegyen lévő épületekre is!
  2. A telekadó tekintetében is lesz változás, hiszen mind kül- és belterületre fog vonatkozni. A mértéke belterületen, és külterületen a művelés alól kivett területen 10 Ft/m2. Mentes lesz az adó alól, aki belterületi ingatlannál 4 éven belül építkezik, vagy az, aki az építményadó hatálya alá esik A Szőlőhegyen a művelés alól kivett területek telekadót kötelesek fizetni, kivéve ha már építmény miatt építményadót fizetnek.
  3. Az iparűzési adó 1,5 %-ra fog emelkedni.

 

Jelen tájékoztató mellé csatolunk bevallás nyomtatványokat, mivel mindenki saját maga büntetőjogi felelőssége tudatában vallja be. A Hivatal szúrópróbaszerűen 2024. tavaszától ellenőrzést fog tartani, és aki nem a valóságnak meg felelően adta be a bevallását, annak 2024.01.01. napjára visszamenően módosításra kerül a már kivetett adó.

 

Amennyiben kérdésük lenne a Hajmáskéri Közös Önkormányzati Hivatalnál Tel.: 06/88/587-470, e-mail: [email protected] Szabó Andrea adóügyi ügyintézőt, vagy dr. Flőrich-Tóth Ágnes jegyzőt Tel: 06/30/491-4022 legyenek kedvesek keresni.

Kérjük a bevallásokat minél előbb juttassák vissza Hivatalunkba, amennyiben ügyfélkapuval rendelkezik bevallását elektronikus úton is megteheti.

Hajmáskér, 2023.11.16.                                           

Hajmáskéri Közös Önkormányzati Hivatal

Kövess minket Facebookon és légy interaktív!